Tellington Touch massage

Néé, ik wil geen hoofdstel om!

Néé, ik wil geen hoofdstel om!

Sommige paarden vinden het eng om aan hun hoofd aangeraakt te worden. Deze paarden protesteren vaak bij het omdoen van het hoofdstel. Bedenk dat hier een traumatische ervaring aan ten grondslag kan liggen: misschien is er een keer een bit tegen zijn tanden geslagen, of de oorzaak kan liggen in pijn aan zijn gebit. Het kan ook zijn dat een paard aanraking aan het hoofd probeert te vermijden omdat hij ooit geslagen is. Massage wil dan wel eens helpen. Linda Tellington ontwikkelde de Tellington-touch equine awareness methode. Deze gaat uit van kleine, cirkelende bewegingen rondom de paardenmond. De massage begint aan de buitenzijde van het gezicht, gaat dan via de neusgaten en de lippen geleidelijk over naar de binnenzijde van de lippen en het tandvlees. De rustige, cirkelende bewegingen zijn erop gericht om het paard meer vertrouwen te geven. Zij kunnen problemen veroorzaakt door onnadenkend berijden of een ruwe behandeling wegnemen.

Laat in ieder geval het gebit van je paard minstens twee keer per jaar verzorgen, om ongemakken te voorkomen of te behandelen voor het erger wordt.

Als je moeite hebt met het omdoen van het hoofdstel, masseer dan ook eens de oren van je paard. Je wrijft het oor dan stevig, vanaf de basis tot aan de punt. Dit werkt ontspannend voor je paard. Als hij weigert zijn mond open te doen voor het bit, doe je je rechterhand onder het hoofd door en dan hou je daarmee zijn hoofd bij je, terwijl je het hoofdstel met dezelfde hand naar boven schuift en je met je linkerhand het bit aanbiedt, samen met een stukje appel.