Paardendekens weer heel en waterdicht maken
Het gebeurde ons tijdens onze vorige paardenoppasopdracht: de paarden stonden buiten met dekens om en het begon te plenzen. Gelukkig hadden we ze waterdichte dekens op gedaan, dus we lieten ze gewoon buiten. Maar toen het toch wel erg lang hard doorregende, besloten we ze binnen te halen. En wat bleek: de waterdichte dekens waren helemaal niet meer waterdicht!
Daar zit niemand op te wachten, want je wilt je paarden de bescherming geven die de dekens beloven. Wat doe je dan? Nieuwe dekens kopen? Die dingen zijn behoorlijk duur. Gelukkig is er een andere optie: je kunt de dekens namelijk opnieuw waterdicht maken.
Hoe? Door bij een kampeerwinkel of doe-het-zelf zaak een impregneermiddel te kopen wat gebruikt wordt om tenten waterdicht te maken. Bijvoorbeeld van Anchor Extra of Ultramar. Als de zaak een huismiddel heeft, kan je hier uiteraard ook voor kiezen. Een goede ruitersportzaak wil zo’n impregneermiddel ook nog wel eens verkopen. Goedkoper is het om het bij de Action te halen: daar betaal je nog geen anderhalve euro voor een busje. Deze middelen zijn verkrijgbaar in de vorm van een shampoo of een spray. Het makkelijkste in gebruik zijn de sprays. Laat je deken eerst wassen/was hem zelf. Hang je paardendeken dan over een hek of een paardendekenrek of – beugel. Als het waait, zorg dan dat je de wind in de rug hebt, want jij wilt die spray natuurlijk niet in je gezicht krijgen. Uit voorzorg kan je het beste een mond-neuskapje opzetten en wegwerphandschoenen dragen. Lees, voor je gaat sprayen, goed de gebruiksaanwijzing. Laat de deken na het sprayen minstens 24 uur drogen. Afhankelijk van het product dat je gebruikt, doe je dat binnen of buiten: sommige sprays waarschuwen dat je de behandelde producten niet in de zon moet laten drogen.
Als de deken eenmaal droog is, doe je een test: je gooit er wat water op om te kijken of de druppels erop blijven liggen/eraf glijden, of door de stof heen dringen. Als het water er toch nog doorheen gaat, betekent dat simpelweg dat een tweede behandeling nodig is. Wacht 24 uur voordat je de tweede behandeling geeft. Op de foto rechts zie je dat de druppels echt op de deken blijven liggen, en er niet intrekken. Deze deken heeft geen tweede behandeling nodig!
Zo kan je paardendeken nog zeker een jaartje mee!
Nog een tip: gescheurde dekens kan je makkelijk repareren door middel van een reparatiedoek of strijklapje. Deze zijn verkrijgbaar bij de HEMA en bij veel founiturenzaken. Tijdens één van onze oppasopdrachten beet het ene paard de deken van het andere paard kapot en toen hebben we dit snel gemaakt door zo’n strijklapje te gebruiken. De paardenhouder in kwestie had tot op dat moment dekens altijd zelf genaaid als ze gescheurd waren, maar sinds ze dit ontdekt heeft, gebruikt ze niets anders dan deze reparatiedoeken!
Zo gaan paardendekens langer mee, en dat scheelt weer in de portemonnee!
Deel dit bericht om ook andere paardenhouders hierop te attenderen!