Het paardenpaspoort - www.PaardenOppasService.nl

Het paardenpaspoort

paardenpaspoort-paardenoppasservice

Heb jij een geldig paspoort voor jezelf? Voor ons mensen is een paspoort geen must: vaak is onze ID-kaart of ons rijbewijs voldoende ter identificatie, maar voor je paard heb je altijd een paspoort nodig! Sterker nog: het is belangrijk dat het paardenpaspoort op stal en tijdens het vervoer bij het paard aanwezig is met betrekking tot de voedselveiligheid. Van de mens!

Wist je dat het paardenpaspoort alleen geldig is in combinatie met een hoofdstuk ‘Medische handelingen’ of een bijbehorend medisch inlegvel? Hierop staat het levensnummer en chipnummer van je paard en geef jij als eigenaar aan of jouw paard bij overlijden geslacht mag worden. Ik weet het: geen fijn onderwerp, maar wel iets om over na te denken, want als jij in het paspoort niets hebt aangegeven, gaat je paard straks automatisch naar de slacht met de bestemming humane consumptie. Staat er in het paspoort dat je paard niet bestemd is voor de slacht voor humane consumptie, dan kan dat niet meer worden gewijzigd, maar andersom wel: de bestemming ‘slacht’ mag je laten wijzigen in ‘niet bestemd voor de slacht’.

Principieel weigeraar?

Ben je er principieel op tegen dat je paard eindigt in het vleeswarenschap van de supermarkt, dan moet je dit dus aangeven in zijn paspoort. Andere redenen waarom een paard zal worden uitgesloten van humane consumptie zijn:

  • – Als je paard pas een paspoort kreeg nadat hij 6 maanden oud was.
  • – Als je paard bepaalde medicijnen krijgt, die niet voorkomen op de positieflijst bij de Europese verordening (in dat geval maakt je dierenarts hiervan een aantekening in het hoofdstuk ‘Medische handelingen’, inclusief wachttijd tot de slacht. Maar denk erom: jij bent eindverantwoordelijke hiervoor!).
  • – Als er een duplicaat of vervangend paspoort is uitgegeven.

 Controles

De afgelopen jaren controleert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) intensiever. De controles worden niet aangekondigd en paardenbedrijven en paardenhouders zijn verplicht om mee te werken. Ook tijdens paardentransporten of evenementen kan de NVWA controles uitvoeren. Bij die controles blijkt vaak dat de paardeneigenaren het paspoort thuis hebben liggen, omdat ze denken dat het paspoort het eigendomsbewijs is en zij dit niet willen afgeven aan de pensionhouder. Het paardenpaspoort is echter geen eigendomsbewijs en als je paard bij een ander staat, dient die te beschikken over het paspoort van jouw paard. Staat jouw paard niet bij een paardenpension of ander paardenbedrijf, maar gewoon bij jou thuis? Ook dan is een geldig paspoort verplicht én dient je paard gechipt te zijn. Als je geen geldig paspoort hebt en je gaat dat nu aanvragen, zal er in het nieuwe paardenpaspoort een aantekening komen dat je paard niet voor humane consumptie is bestemd, aangezien er niet meer te achterhalen is wat het eventueel medicijnverbruik van paard is geweest. Stel dat je wel een paspoort hebt, maar het hoofdstuk ‘Medische handelingen’ of het officiële inlegvel ontbreekt, dan zal het vervangende paspoort ook deze aantekening krijgen.

Kluisje

Als jouw paard bij een pensionstal staat, kan je een kluisje laten plaatsen voor het paardenpaspoort en zorgen dat zowel jij als de pensionstalhouder een sleutel heeft. Kan je zadelkast worden afgesloten, en hebben alleen jij en de pensionstalhouder daar toegang toe, dan kan je het paardenpaspoort natuurlijk ook daarin leggen. Als jij dan naar een andere locatie gaat met je paard, voor bijvoorbeeld een wedstrijd, dan kan je het paspoort zo meenemen. Vergeet niet om het terug te leggen als je weer terug op stal bent!

Inleveren paardenpaspoort

Als je paard voor de slacht wordt aangeboden, ben je verplicht met je paard ook het paspoort in te leveren. Je paard wordt dan afgemeld. Dat is niet het geval als je je paard aanbiedt bij kadaververwerker Rendac. In die situatie dien je zelf je paard af te melden bij de instantie die het paspoort heeft uitgegeven (het stamboek of de sportorganisatie). Dit doe je door het paspoort op te sturen met de boodschap dat je paard is overleden. Je mag het paspoort dus niet houden als aandenken aan je paard! Reden hiervoor is dat men wil voorkomen dat er na diefstal fraude mee gepleegd wordt. Net als bij je eigen paspoort kan je het document op verzoek wel geperforeerd terugkrijgen van de uitgevende instantie.

Database

Op dit moment wordt er gewerkt aan een centrale database, die via het internet raadpleegbaar is. In deze database worden de paarden geregistreerd en wordt per paard vermeld of het paard geschikt is voor de slacht voor humane consumptie.