witte paard van Uffington, uitgelicht door de Paarden Oppas Service

Het paard: idool van Pennymeisjes en de oude Kelten

Pennymeisjes volgen een eeuwenoude traditie

witte paard van Uffington, uitgelicht door de Paarden Oppas ServiceWe kennen allemaal wel de Pennymeisjes, die helemaal idolaat zijn van paarden. Hun kamer hangt vol paardenposters, ze hebben een paardenagenda, ze tekenen paarden, praten over paarden en brengen zoveel mogelijk tijd door bij de paarden. Maar dat is echt niet iets van de laatste decennia! Wist je dat de Kelten paarden vereerden?

 

In verschillende delen van Engeland zijn grote afbeeldingen van paarden in hellingen uitgesneden. Sommige stammen uit de tijd van voor de Romeinen! Het Witte Paard van Uffington in Berkshire is daar een mooi voorbeeld van. Het is een lijntekening van een paard, in sierlijke lijnen uitgesneden uit het gras en wit door de onderliggende kalklaag. De afbeelding is bijna 125 meter lang en eigenlijk alleen maar goed te zien vanuit de lucht. Het Witte Paard van Uffington dateert van rond 1000 voor Christus en is mogelijk gemaakt om de goden te eren (wat zou verklaren waarom het alleen goed te zien is vanuit de lucht). De afbeelding lijkt erg op het paard dat op Keltische munten van omstreeks 1500 voor Christus stond. Aangenomen wordt dat deze snijwerken bij de Keltische verering van paarden hoorden.

 

Hoewel de Paarden Oppas Service niet ter plaatse is en de schepper van het paard al lang niet meer leeft, wordt het Paard regelmatig onderhouden: de traditie dicteert dat de lokale landheer eens in de zeven jaar een opknapbeurt moet organiseren en financieren, waaraan de gehele lokale bevolking deelneemt. De laatste jaren is het een folkloristische gebeurtenis geworden ten behoeve van de lokale toeristenindustrie en gaat de gebeurtenis vergezeld van een kaasmarkt met oude ambachten en lokale producten.

 

Je kunt je afvragen in hoeverre het nu nog om het Paard gaat. Het lijkt er namelijk op dat men het tegenwoordig belangrijker vindt om munt te slaan uit een oude traditie. Dat het dus een commercieel gebeuren is geworden, zoals zo vele vieringen (wat dacht je van Kerst?). Toch blijft het leuk om te lezen over oude tradities en waar ze vandaan komen. En dan is zo’n feestdag een welkome doorbreking van de dagelijkse routine. Want een feestje is toch altijd leuk? Je kan het zo gezellig maken als je wilt.
De Paarden Oppas Service wenst je hele fijne feestdagen toe!

Foto van Dan Huby.