Bevriest het drinkwater van je paard?
Om warm te blijven, eten paarden meer in de winter. Als ze meer eten, gaan ze ook meer drinken. Dan moet water natuurlijk wel beschikbaar zijn! Je moet er niet aan denken dat je paard uitdroogt, terwijl jij dat had kunnen voorkomen! In de stal kan je zowel de aanvoerleiding als de drinkbak aansluiten op een verwarmingssysteem, maar wat doe je met de waterbakken op de wei?
Wat als het water in de drinkbak van je paard telkens bevriest? Als je paard geen toegang heeft tot water, kan dit leiden tot koliek en we weten allemaal dat dit in het ergste geval dodelijk is. Wat kan jij doen om te zorgen dat je paard op het land toch kan drinken, ook al vriest het?
Als je weet hoeveel je paard ongeveer drinkt op een dag, biedt dan tenminste deze hoeveelheid aan in de waterbak op de wei, maar ook niet veel meer: dan kunnen de paarden het water drinken voor het bevriest! Gebruik je een bad of een andere waterbak van groot formaat, dan kan je een deel afdekken.
Er zijn allerlei anti-vriessystemen (denk aan buisventielbakken, verwarmingskabels, -spiraaltjes en – linten, of een echte Thermobar) te koop. Er zijn ook veedrinkbakken op zonne-energie.
Of je kiest voor de geïsoleerde drinkbakken. Deze kosten echter al snel 500 tot 800 euro. Maar er zijn ook goedkopere hulpmiddelen die kunnen helpen.
10 tips om te voorkomen dat het drinkwater van je paard bevriest:
- Leg er een rubber balletje in (de wind en/of je paard houdt het in beweging)
- Gebruik een aquariumpomp om het water in beweging te houden
- Doe een theelepeltje (Himalaya)zout en wat suiker in de drinkbak
- Een kabelwarmer erin (als je geen elektriciteit in de buurt heb, misschien op zonne-energie?)
- Druivensuiker in het water
- Stenen in de bak
- Zonnebloemolie door het water
- Kuil of hooi in het water
- Isoleer de waterbak
- Plaats je waterbak op/in een laag mest => dat produceert warmte!