Winterdeken Paarden Oppas Service

Belangrijke informatie over dekens en halsters!

Winterdeken Paarden Oppas Service

Van lente in de herfst, zijn we opeens in de echte herfst terecht gekomen en gaan we met rassé schreden de winter tegemoet. Onze paarden krijgen een mooie, dikke wintervacht. Ziet er prachtig uit, maar als we hard met ze werken, zweten ze wel eerder en het zweet droogt langzamer op door de dikke vacht. Dan kiezen we er soms voor om de paarden te scheren. Maar als we de natuurlijke bescherming van een paard weghalen, zullen we hem een deken om moeten doen. Want waar een ongeschoren paard zich het lekkerst voelt bij een temperatuur van -5 en +15 graden, voelt een geschoren paard zich het prettigst bij een temperatuur tussen de 10 en 20°C. Dus komt de temperatuur onder de tien graden, dan kan je een geschoren paard het beste een deken omdoen. Ongeschoren paarden hoef je in principe pas bij een temperatuur lager dan -5 een deken te geven. Dus niet meteen wanneer jij het koud hebt, maar rekening houdende met de thermoneutrale zone (omgevingstemperatuur waarin paarden het beste hun lichaamstemperatuur kunnen reguleren). Bedenk wel dat oudere paarden minder goed warmte vast kunnen houden, dus die zal je wat eerder een deken om willen doen. Als het veel regent en hard waait (wat het helaas regelmatig doet in de herfst!), zorg dan dat je paard in ieder geval een schuilstal heeft, want de gevoelstemperatuur ligt dan een stuk lager.

Is een paardendeken essentieel?
Geschoren paarden krijgen in de winter sowieso een deken om en de ongeschoren paarden als het flink vriest. Er zijn ook genoeg paardenmensen die hun ongeschoren paarden lekker ‘bloot’ buiten laten lopen en als je paardje het daar goed bij doet is daar niets op tegen! Als je voornamelijk buiten rijdt en je paarden het jaar rond buiten staan, is het beter om ze niet te scheren, want dan zouden die paarden eerder een verkoudheid op kunnen lopen. Zorg dan wel dat je je ongeschoren paard goed droog laat stappen of gebruik een zweetdeken om het zweet te absorberen. En vergeet niet de zweetdeken op tijd weer af te doen!

Welke deken?
Er zijn heel veel soorten paardendekens verkrijgbaar: eczeemdekens, staldekens, winterdekens, zomerdekens, regendekens, onderdekens, zweetdekens, veiligheidsdekens, etc. Voor een brede selectie ga je naar Minihorseshop.nl.

Als een deken toch echt wel nodig is, dan is de volgende vraag: welke deken? Naast de verschillende soorten, heb je ze ook nog in allerlei diktes! Doe je je paard een te dikke deken om, dan gaat hij zweten en wordt de voering nat. Omdat hij zijn warmte dan niet kwijt kan, krijgt hij het van het vocht juist koud en dat wil je niet! Je kan je paard als hij naar buiten gaat over de staldeken een deken voor buiten omdoen, maar bedenk dan wel dat dit al snel behoorlijk warm is door de isolerende werking van de lucht die tussen de dekens zit.
Kim Hodgess, die in Engeland aan Duchy College in opleiding is voor Meester in de Exacte Wetenschappen, presenteerde in september 2018 tijdens de conferentie van de International Society of Equitation Science  2018 (ISES) in Rome haar onderzoek naar lichaamstemperatuurstijging van paarden bij het gebruik van verschillende dekens. Dit onderzoek toont aan dat de lichaamstemperatuur van paarden die dekens om krijgen, kan stijgen met 4,2 ̊C (bij een eczeemdeken), 11,2 ̊C bij fleecedekens en zelfs 15,8 ̊C bij de lichtgevoerde dekens! Het is dus belangrijk om op te letten wat wanneer past bij jouw paard.

Deze tabel kan je helpen bij het kiezen van de juiste deken:

Specificatie Warmte
0-100 gram/m2 Lichte deken (ca. 0 tot +15)
200-300 gram/m2 Medium deken (ca. -10 tot +10)
300-500 gram/m2 Dikke deken (ca. -20 tot +5)

Als je paard de deken ook buiten draagt, kies dan een waterdichte en ademende deken.
Voorkom striemen door je paard een goed passende deken te geven. Zorg dat de riemen niet los kunnen raken: dit kan gevaarlijk zijn. Je paard kan erover struikelen of erin verstrikt raken of hij kan in paniek raken en op hol slaan omdat hij schrikt van een riem die tegen zijn benen slaat.

Paarden die last hebben van eczeem krijgen soms dekens met ijzeren gespen om de buik en achterhand. Tijdens het rollen, krabben of springen kunnen deze paarden ook met hun ijzers vast komen te zitten in de gespen. Een goed alternatief zijn dekens met klittenband of met elastieken banden en een plastic sluiting. Zie hiervoor het assortiment van Minihorseshop. Het gevaar van vast komen te zitten is hierdoor aanzienlijk verkleind, en als ze al vast komen te zitten, breken de banden of schieten ze los.

Dat geldt trouwens niet alleen voor dekens, maar ook voor halsters!

Halsters
Mocht jouw paard hoefijzers hebben en je besluit hem met halster aan in de wei te laten, weet dan dat de mogelijkheid bestaat dat hij hieraan vast kan komen te zitten als hij zich krabt of schuurt. Stel je voor dat je paard met zijn achterbeen onder zijn kin krabt en met zijn ijzer achter het halster blijft haken. Ook als je paard geen ijzers heeft, kan hij vast komen te zitten, bijvoorbeeld als hij zijn hoofd schuurt aan een boom of het hek. Hij kan dan vreselijk in paniek raken en zich verwonden en zelfs een trauma oplopen door de schrik en het gevoel van machteloosheid. Zet je paard liever zonder halster in de wei (en de stal!), maar mocht je om de één of andere reden toch het halster om willen laten, zorg dan dat je kiest voor een veiligheidshalster, waarbij het klittenband kan losschieten als het paard verstrikt zou raken.